Loading...

غذا های کمکی مخصوص نوزاد

|
غذا های کمکی مخصوص نوزاد
یک از مسایلی که خانواده ها با آن روبرو هستند تغذیه کودکان می باشد .تغذیه کودکان شامل مسایل فراوانی میگردد یکی از این مسایل روش تهیه غذا برای کودکان می باشد

به نام خداوند جان و خرد کزین برتر اندیشه برنگردد
یک از مسایلی که خانواده ها با آن روبرو هستند تغذیه کودکان می باشد .تغذیه کودکان شامل مسایل فراوانی میگردد یکی از این مسایل روش تهیه غذا برای کودکان می باشد
بعد از شش ماهگی نوزاد نیاز به غذای کمکی دارد غذای کمکی غذاهایی هستند که روش تهیه ی خاصی دارند بسیاری از خانواده ها ممکن است روش تهیه ی چنین غذا هایی را ندانند بعد از اینکه کودک در غذا خوردن پیشرفت کرد و شروع به مصرف غذا های خانواده نمود باز هم نیاز به غذا هایی دارد که گاهی سایر اعضای خانواده این غذا ها را مصرف نمی نماید
در این مقاله سعی شده تا روش تهیه چند مورد از غذا های مخصوص نوزاد بیان شود
غذاهای کمکی
غذای نوزاد از زمان تولد تا شش ماهگی شیر مادر است شیر مادر تا شش ماهگی میتواند همه ی احتیاجات نوزاد را بر آورده سازد از این زمان است که می باید علاوه بر شیر مادر غذا های دیگری برای نوزاد تهیه نمود
غذا های مخصوصی که برای نوزادان تهیه می شود و به شیر مادر کمک می کنند تا احتیاجات نوزاد را بر آورده سازد غذای کمکی نامیده می شود
شروع غذای کمکی پایان شش ماهگی نوزاد می باشد گاهی نوزاد به خوبی رشد نمی کند و وزن اضافه نمی نماید در چنین مواردی با نظر پزشک و یا کارشناسان بهداشت و تغذیه می توان غذای کمکی را از چهار ماهگی شروع کرد
غذای کمکی باید به ترتیب خاصی به نوزاد داده شوند بنابراین روش تهیه ی غذای کمکی را با توجه به ترتیبی که باید به کودک داده شود بیان می نماییم
همچنین پیش از پرداختن به روش تهیه غذا ها برنامه ی شروع غذاهای کمکی را بیان می نماییم
برنامه شروع غذا های کمکی
1-هفته اول :
فرنی تهیه شده از آرد برنج بهترین ماده ی غذایی برای شروع غذای کمکی می باشد
روز اول یک بار به مقدار یک قاشق مربا خوری به نوزاد بدهید
روز دوم سه وعده و در هر وعده یک قاشق مربا خوری فرنی به نوزاد بدهید
روز سوم پنج وعده و در هر وعده یک قاشق مربا خوری فرنی به نوزاد بدهید
از روز سوم تا روز هفتم مقدار فرنی در هر وعده را بیشتر کنید به طوری که روز هفتم به پنج نوبت و در هر نوبت حدود سه قاشق مربا خوری برسد
2- هفته دوم :
حریره بادام غذایی است که در هفته دوم شروع می شود
روز اول چهار نوبت فرنی داده شود و یک نوبت به اندازه یک قاشق مربا خوری حریره بادام استفاده شود
روز دوم چهار نوبت فرنی و نوبت پنحم سه قاشق مربا خوری حریره بادام بدهید از روز دوم به بعد هر روز 2 تا 3 وعده فرنی داده شود
توجه : تا یک سالگی در تهیه حریره بادام از بادام زمینی استفاده نکنید
3- هفته سوم
سبزیجات از این هفته شروع می شوند پوره سبزیجات و سوپ سبزیجات غذاهایی هستند که ازطریق آنها می توانید سبزیجات را به نوزاد بدهید
نکته :سبزیجات را چه به صورت پوره و چه به شکل سوپ یکی یکی به غذای نوزاد اضافه کنید اگر نوزاد با اضافه کردن یک نوع سبزی حساسیت نشان داد آن سبزی را تا دو سالگی به نوزاد ندید چنانچه نوزاد حساسیت نشان نداد به مدت دو روز از این سبزی استفاده کنید و بعد سبزی جدید را به غذای کودک اضافه نمایید
توجه : تا پایان یک سالگی از گوجه فرنگی و اسفناج استفاده نکنید
4- هفته چهارم :
استفاده از گوشت در غذای نوزاد از این هفته آغاز میگردد
سوپ های دارای گوشت مرغ و گوسفند را از این هفته آغاز نمایید
توجه : حداقل تا پایان یک سالگی از دادن گوشت گوساله به نوزاد خودداری نمایید
5- ماه بعد:

زرده تخم مرغ غذایی است که از این سن شروع می گردد در این موقع هفت ماه نوزاد کامل شده و وارد ماه هشتم شده است
توجه : تا پایان یکسالگی از دادن سفیده ی تخم مرغ به نوزاد خودداری نمایید
6- ماه هشتم تا پایان یکسالگی
از پایان هشت ماهگی می توانید غذاهای زیر را به نوزاد بدهید
الف)غذا های سفت و قابل جویدن : ابتدا از تکه های نان و بیسکوییت شروع کنید شروع کردن غذاهای قابل جویدن در این ماه خیلی مهم است و باعث تکامل عمل جویدن می شود
ب) ماست : ماست را میتوانید به صورت ساده به نوزاد بدهید و یا از غذا هایی استفاده کنید که در آن ها ماست وجود دارد
ج) حبوبات : حبوبات را می توانید به صورت پوره ی حبوبات.یا در سوپ نوزاد به او بدهید
توجه :حبوبات را باید به مدت 24 ساعت در آب خیسانده آب آن را دور ریخته پوست آن ها را جدا کرده و سپس آن ها را در غذای نوزاد به کار ببرید
د)میوه ها : به صورت آب میوه یا پوره ی میوه به نوزاد داده می شود
نکته: ابتدا یک نوع میوه را به صورت آب میوه یا پوره به نوزاد بدهید ابتدا 3 قاشق مربا خوری آب میوه را به نوزاد بدهید این مقدار را در روز های بعد اضافه کنید بعد از اینکه 4 یا 5 روز از یک نوع میوه استفاده کردید میوه ی بعدی را به نوزاد بدهید
چنانچه با شروع یک نوع میوه حساسیت یا ناراحتی ایجاد شد ازدادن آن میوه به نوزاد خودداری نمایید
توجه : تا قبل از یک سالگی از دادن مرکبات (پرتغال. لیمو شیرین .نارنگی ) توت فرنگی .گیلاس. آلبالو .کیوی و خربزه به نوزاد خودداری نمایید
روش تهیه غذا های کمکی
اکنون به روش تهیه و ساخت غذا های کمکی می پردازیم از آنجایی که مصرف برخی از مواد در نوزاد زیر یک سال ممنوع می باشد توجه کنید که غذای کمکی را مطابق با روش تهیه بیان شده تهیه نمایید بنابراین از اضافه کردن موادی مانند نمک .ادویه .آب لیمو و... خودداری نمایید همچنین از تغییر مواد مورد نیاز خودداری کنید
فرنی)
مواد مورد نیاز
آب خالص: 1 لیوان
شکر: نصف قاشق مربا خوری
آرد برنج : 2قاشق مربا خوری
روش تهیه :
یک لیوان آب در قابلمه ی کوچکی ریخته و آن را روی اجاق گاز قرار دهید وقتی آب شروع به جوشیدن کرد دو قاشق مربا خوری آرد برنج و نصف قاشق مربا خوری شکر به آن اضافه کنید
اکنون شعله اجاق گاز را کم کرده و محتویات قابلمه را به طور مداوم به هم بزنید هم زدن را آنقدر ادامه دهید تا محتویات قابلمه کمی غلیظ تر از شیر مادر شود اکنون شعله اجاق را خاموش کنید
فرنی آماده است . پس از سرد شدن میتوانید به نوزاد بدهید
روش دیگر برای تهیه فرنی :
در این روش به جای استفاده از آب از شیر استفاده می شود در ساخت فرنی از شیر مادر و یا شیر خشک استفاده نمایید و شیر گاو و یا گوسفند را استفاده ننمایید
در این روش ابتدا یک لیوان آب جوش برداشته و در آن سه پیمانه شیر خشک می ریزید و خوب محلول می نمایید شیر به دست آمده را در قابلمه ای کوچک ریخته و روی اجاق گار قرار می دهید همچنین یک لیوان شیر مادر را در قابلمه ی کوچک ریخته و روی اجاق گاز قرار دهید
سایر مراحل را مانند روش قبل انجام داده تا فرنی آماده گردد
چند نکنه مهم :
برای ساخت فرنی مخصوص نوزاد (قبل از یک سالگی) که به عنوان غذای کمکی استفاده می شود به نکات زیر توجه کنید :
- برای ساختن فرنی از نشاسته استفاده نکنید
-برای ساختن فرنی از آرد گندم استفاده نکند
-میزان شکر را بیش از چیزی که گفته شد ننمایید
-برای ساختن فرنی از شیر گاو .گوسفند و یاشیر پاستوریزه استفاده نکنید
2) حریره بادام
مواد مورد نیاز :
آب خالص : 1 لیوان
آرد برنج: 2 قاشق مربا خوری
شکر: نصف قاشق مربا خوری
بادام : 5 عدد
روش تهیه :

برای تهیه حریره بادام ابتدا باید بادام ها را رنده کنید برای این کار پنج عدد بادام را در آب گرم انداخته و بعد از مدت کمی بیرون بیاورید اکنون پوست آن به راحتی جدا می شود بادام های پوست کنده را روی الک بکشید و بادام های رنده شده را زیر الک جمع کنید این روش بهتر از خرد کردن بادام بوسیله ی دستگاه می باشد
می توانید به جای بادام رنده شده از شیره بادام استفاده کنید در این روش به جای پنج بادام به بیست بادام احتیاج دارید برای تهیه ی شیره بادام با روش قبلی پوست بادام ها را جدا کنید و سپس آنها را در آب جوش بریزید و چند دقیقه بجوشانید سپس بادام ها را جدا کنید و از آب استفاده نمایید البته استفاده از بادام رنده شده بهتر و به صرفه تر از شیره بادام می باشد
بعد از اینکه بادام رنده شده یا شیره ی بادام را به دست آوردید به آماده کردن حریره بادام بپردازید برای تهیه حریره بادام به شکل زیر عمل نمایید یک لیوان آب را در قابلمه بریزید و صبر کنید تا جوش بیاید سپس دو قاشق مربا خوری آرد برنج و پنج بادام رنده شده و نصف قاشق مربا خوری شکر را در آن بریزید حرارت شعله را پایین بیاورید و محتویات قابلمه را به طور مداوم به هم بزنید وقتی حریره بادام کمی غلیظ تر از شیر مادر شد آماده مصرف می باشد
روش دیگر تهیه ی حریره بادام :
در این روش به جای استفاده از آب از شیر استفاده می شود در این روش از یک لیوان شیر مادر استفاده نمایید و یا ابتدا یک لیوان آب جوش برداشته و در آن سه پیانه شیر خشک بریزید و خوب محلول نمایید اکنون شیر را در قابلمه ای کوچک ریخته و روی اجاق گار قرار دهید سایر مراحل را مانند روش قبل انجام داده تا حریره بادام آماده گردد
توجه: تا سن یک سالگی از شیر گاو یا گوسفند استفاده ننمایید همچنین بهتر است که تا یک سالگی از شیر پاستوریزه استفاده نکنید

0
نظرات
    ارسال نظر
    • - نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.
    • - لطفا دیدگاهتان تا حد امکان مربوط به مطلب باشد.
    • - در صورت امکان فارسی بنویسید.
    برگشت به بالا